Erik Dahlstedt - Min far på AGA
I denna avdelning kommer vi att presentera intervjuer med folk som har anknytningar till AGA eller Dalénumområdet. Först ut är Erik Dahlstedt, Aktiv Affärsutveckling AB, som är uppväxt på Lidingö och vars far arbetat på AGA. Dessutom har Erik själv har varit skolkamrat med Nils Dalén.

Efter att ha avslutat studierna på Teknis så började min far, Stellan Dahlstedt, år 1936 som resande installatör på divisionen AGA-Baltic. Han åkte Sverige runt och installerade tonfilmsanläggningar, som det då hette. Sedan hamnade han på kontoret som ingenjör, och arbetade bland annat med att utveckla flygkompasser för militären. Detta var under kriget. Faktum är att mitt under utvecklingsarbetet blev han faktiskt inkallad. Så istället för att finslipa ny militär teknik fick han ta på sig grötrocken och ge sig av till den norska gränsen längst upp i norr vid Vassejaure

Bra sammanhållning
Det var positivt för min far att jobba här, även på fritiden. AGA var nästan som ett eget litet brukssamhälle. En liten stadsdel komplett med egen lokaltågsstation, som fortfarande finns kvar och som fortfarande heter AGA. Han var en aktiv roddare och var med och startade AGA IF. Vi bodde i Skärsätra vid sjön, granne med varvet som då hette Gustavsson & Anderssons varv. Och Oakhill hette huset. Många av arbetskamraterna på AGA umgicks även på fritiden. Detta skedde bland annat i ett gäng som de kallade
"Syjuntan", som trots namnet innehöll både herrar och damer. En av detta gängs mer minnesvärda begivenheter var något som hette surströmmingsorientering; en familjefest i Kottlaskogen där även vi barn var med. Första gången jag besökte AGA var jag väl 5-6 år. En sak som jag minns speciellt starkt var att AGA visade film - mest Disney-filmer - på julen för oss små, långt innan vi nu alla se Kalle på julafton. Förutom de senaste filmerna från USA bjöd Gunnar Dalén även på Dixie och Rival-kola ur stora lådor. Detta var en kär tradition för de anställlda och gamla AGAiter med barn.

Det var annorlunda då
När jag var liten läste jag också mycket Kalle Anka och Uppfinnar-Jocke var en favorit. På AGA fanns det många som skulle kunna kvalificera som "Uppfinnar-Jockar", men de var samtidigt mycket skickliga att skapa bra produkter. Den jag minns mest var Palle Finn Beer, han och hans dotter kom hit som flyktingar under kriget och min far fixade ett arbete som produktutvecklare åt honom på AGA. Han gjorde bland annat en av de allra tidigaste prototyperna till transistorradio som jag hört talas om, och den hade han byggt in i en tvålkopp. Hela AGA var fyllt av hantverkskunnande och innovationskraft. Behövde man något så kunde man göra det själva på plats. Så var det också på Filmstaden dit min far sedan fortsatte när han lämnade AGA. Och denna mentalitet och mångsidighet fanns även på de varv som jag själv så småningom kom att arbeta på. Fokus på den tiden var på verksamheten - inte på kvartalsrapporten.

Dalén, Silfverstolpe och jag
Ingen satt på höga hästar här, utan det verkade vara en väldigt bra stämning. Som ledare var både Dalén och Silfverstolpe mycket mänskliga.En liten berättelse som belyser deras sätt att agera är den om de tyska trägårdsmästarnas son Manfred, som Dalén behandlade lika väl som sitt eget barn. När Nils Dalén, som var klasskamrat med mig, fick en jättefin röd växelcykel - och de var inte vanliga på denna tid - så fick Manfred en likadan, fast blå...
Med Nils och AGA-chefen Gudmund Silfverstolpes son Calle upplevde jag mycket när vi var små. Bland annat så surfade vi på isflak över en bred ränna med hjälp av skridskosegel. De hade en äventyrlig läggning, kan man säga. Idag är Nisse Dalén docent på Danderyd och arbetar på ortopeden, och han arbetade faktiskt tillsammans med min (nu pensionerade) bror.

Idag arbetar jag med kvalitet
Själv har jag arbetat som skeppsbyggare och båtkonstruktör. Jag blev båtbiten i unga år och blev därför mariningenjör i militären. Sedan arbetade jag från mitten av 60-talet med torpedbåtar i Karlskrona på FMV och ett antal år i Bergen på 70-talet. Redan tidigt i mitt yrkesliv började jag att fokusera på kvalitetsarbete, till exempel så åkte jag till USA för att studera det regelverk som sedan blev ISO 9000. Och från 80-talet så har jag arbetat som konsult inom kvalitet och företagsutveckling. Idag driver jag ett eget företag här på Lidingö, Aktiv Affärsutveckling AB.
Och självklart bor jag kvar på Lidingö!